Toen We Jongens Waren

 

PROGRAMMA 2014/2015

Affiche
 

GEEN KUNST !

In 1969 leerden Haye van der Heyden en Erik Brey elkaar kennen in de brugklas van de middelbare school. Het waren twee gevoelige jongens die het in hun nog korte leven niet gemakkelijk hadden gehad. Het gezin waar Haye uit voort kwam was verscheurd door het oorlogsverleden van zijn vader en de zeer pijnlijke scheiding van zijn ouders en Erik had net twee jaar doorvoor zijn verwekker verloren aan een dramatisch vliegtuigongeluk en voelde zich weggedaan naar het internaat waar hij op dat moment zijn dagen sleet. Erik was muzikaal en de verlegen Haye klampte zich aan hem vast en droomde over een gezamenlijke carrière op het toneel.

Twaalf jaar later - na prille omzwervingen in studententoneel en kindertheater - werden de eerste stappen in die richting gezet. Samen richtten zij Purper op, een groep van vier mannen die muzikaal variété bracht. Tot hun eigen verbazing kregen zij daar vrijwel meteen veel succes mee, met als hoogtepunt een tournee langs de Hollandse clubs in het buitenland. Het waren jongens van nog maar 25 jaar oud, die top deck business class over de wereld vlogen. De wereld lag aan hun voeten!

Het succes overweldigde de twee echter volledig en hun vriendschap en lotsverbondenheid ging verloren in het ingewikkelde groepsproces. Na vijf jaar hield Haye het voor gezien. Verlegenheid en onvolwassenheid deden hem in zijn schulp kruipen en hij richtte zich op datgene dat hem geen angst inboezemde: schrijven. Erik bleef bij Purper maar verkocht zijn recht op de merknaam aan Frans Mulder en liet zich in de decennia die volgden zo nu en dan door hem inhuren, afgewisseld met soloprogramma's en optredens in andere theaterproducties. Hij ontwikkelde zich tot een veelzijdig entertainer. Haye kreeg ondertussen veel succes als schrijver van toneelstukken en televisieseries, schreef boeken, produceerde, regisseerde en initieerde. De twee mannen onderhielden nog wel zo nu en dan contact, zongen nog wel eens wat met hun oude groepje, maar gingen ieder hun eigen weg.

Tot nu.

Met intens genoegen kondigen zij aan dat hun droom en verlangen van 45 jaar geleden uiteindelijk werkelijkheid gaat worden. In seizoen 2014/2015 staan zij met zijn tweeën op het toneel met een muzikaal theaterprogramma dat zich nestelt in de traditie van Toon Hermans en Wim Sonneveld: melodieus, doldwaas, ironisch, romantisch. De gelauwerde toneel- en scenarioschrijver en de rasentertainer - de Lennon en McCartney van Purper - bundelen hun krachten in Geen Kunst!, een muzikaal programma vol Nederlands prachtamusement, van Vader Abraham tot Jacques Brel, van een absurde goochelact tot gekte in close harmony voor twee, van een operette tot liefdesverklaringen aan alle oudere dames in het publiek.

Geen Kunst! is meer dan een theaterprogramma: het is een monument voor twee uiteindelijk toch nog op de voorbestemde manier met elkaar verbonden levens. Nieuwe vrolijkheid die zich baseert op oude wonden. Mooier kan amusement niet zijn.